Man Booker Prize 2017: Reacții și listă de lecturi

Un premiu pe care am început să îl urmăresc acum câțiva ani este Man Booker, m-a convins prin faptul că titlurile selectate pentru longlist sau shortlist erau de multe ori pe gustul meu. Am citit deja câteva cărți din trecut și îmi mențin părerea că este un premiu interesant.

Lista Goodreads cu titlurile selectate o găsiți aici: Listă Man Booker. Acolo veți găsi subiectul fiecărei cărți, eu nu voi detalia acțiunea.

Așadar a fost publicată lista lungă și vă voi spune câteva impresii despre selecții:

4 3 2 1 by Paul Auster (US) (Faber & Faber)

Am văzut această carte pe Booktube în ultimul timp, dar nu mă tentează deloc să o citesc. L-am citit pe Paul Auster în trecut, nu numai că nu mi-a plăcut, dar m-a plictisit și mi s-a părut groaznic de repetitiv. Eu mă plictisesc foarte greu atunci când citesc, de obicei asta se întâmplă în special dacă stilul de scriere nu e prea reușit. 4 3 2 1 este o carte imensă și nu aș investi atât de mult timp în ea, i-am acordat suficiente șanse lui Auster.

Days Without End by Sebastian Barry (Ireland) (Faber & Faber)

Trecem la o carte pe care vreau să o citesc: Days without end. E un roman lăudat pe Booktube (în special Simon de pe Savidge Reads), mă interesează subiectul: se concentrează pe relația dintre doi bărbați înrolați în armată, dar (bănuiesc eu) și pe teroarea războiului. Face parte din literatura LGBT la care nu cred că am ajuns anul acesta, trebuie neapărat să văd despre ce este voba.
History of Wolves by Emily Fridlund (US) (Weidenfeld & Nicolson)

Despre History of Wolves nu auzisem anterior, nici nu sunt extrem de convinsă dacă să o citesc sau nu. Cercetând puțin, pare să fie genul de carte unde faptele nu sunt clare, unde există o doză de mister, iar stilul de scriere este posibil să fie bun. Nu este prioritate pentru mine, dar o am în vedere.
Exit West by Mohsin Hamid (Pakistan-UK) (Hamish Hamilton)

O aveam pe TBR (to be read) înainte de a fi selectată, cred că a fost recomandată de Sophie de pe Portal in the pages. După cum puteți vedea, Booktube are o mare influență în ceea ce privește alegerile mele pentru că am încredere în gusturile unor oameni atent aleși de către mine. Asta pentru că nu vreau să pierd timp cu titluri ce nu sunt pentru mine.
Solar Bones by Mike McCormack (Ireland) (Canongate)

Am dubii aici, probabil că o voi citi dacă ajunge pe shortlist. Subiectul nu m-a atras de la început.
Reservoir 13 by Jon McGregor (UK) (4th Estate)

Pe Jon McGregor l-am mai citit, mi s-a părut bun, deci probabil că voi citi Reservoir 13 la un moment dat.
Elmet by Fiona Mozley (UK) (JM Originals)

Elmet e cartea despre care nu a auzit aproape nimeni, este posibil să fie o comoară sau o pierdere de timp. Sinceră să fiu eu aș încerca să descopăr ce e cu ea, subiectul este destul de interesant.
The Ministry Of Utmost Happiness by Arundhati Roy (India) (Hamish Hamilton)

Da, dar mai întâi aș citi God of small things.
Lincoln in the Bardo by George Saunders (US) (Bloomsbury Publishing)

Carte recomandată de Sophie Carlon, era pe lista mea înainte de a fi selectată pentru Man Booker. Subiectul nu mă interesează în mod special, dar dacă stilul e bun este posibil să ajungă la multe steluțe.
Home Fire by Kamila Shamsie (UK-Pakistan) (Bloomsbury Circus)

Nu m-am decis încă, mi-aș dori să mai cercetez puțin.
Autumn by Ali Smith (UK) (Hamish Hamilton)

Ali Smith, why not? Știu deja cum scrie Ali Smith, ultima oară nu m-a impresionat, dar nici nu a fost o lectură rea.
Swing Time by Zadie Smith (UK) (Hamish Hamilton)

Zadie Smith, oh. Încă nu am citit nimic scris de Zadie Smith, este foarte lăudată, însă instinctul meu de cititor m-a ținut deoparte până acum, parcă presimte ceva nu tocmai plăcut. Înainte de Swing time, aș încerca mai degrabă Dinți albi.
The Underground Railroad by Colson Whitehead (US) (Fleet)

Subiect interesant, păreri mixte, probabil că da.

În trecut, titlurile selectate pentru Man Booker nu îmi spuneau nimic, nu auzisem de ele și abia atunci le treceam pe lista de lecturi. Anul acesta, auzisem de majoritatea titlurilor, iar unele erau deja pe TBR. Sunt 4-5 cărți pe care le voi citi cu siguranță, pe celelalte titluri le voi citi dacă ajung pe shortlist/câștigă, dacă voi mai citi recenzii pozitive, dacă îmi va crește entuziasmul pentru ele. Nu mă voi obliga să citesc longlistul Man Booker pentru că am multe cărți în categoria want to read și e posibil să fie mai reușite. Vă țin la curent cu ce se mai întâmplă, voi ce planuri aveți?

  • ramona

    Felicitari pentru pasiunea ta de a citi!

    • Georgiana

      Mulțumesc frumos! Sper să îmi iasă toate proiectele de lectură plănuite. Te mai aștept pe aici!