Recenzie:Flamurile negre: ascensiunea ISIS

Notă Goodreads: 4 din 5 steluțe

Interesul meu pentru non-ficțiune a apărut în urmă cu un an, până atunci mă concentrasem pe ficțiune și nu socoteam că non-ficțiunea îmi poate oferi ce îmi doream la momentul respectiv. Ce-i drept, nici nu aveam o idee foarte bine documentată legată de cărțile existente pe piață și modul în care acestea pot contribui la dezvoltarea personală sau la informarea pe temele de interes. Am crescut, opiniile mi s-au schimbat, iar acum am o listă uriașă cu titluri de non-ficțiune, subiectele care mă interesează sunt multiple atât timp cât nu mai sunt obligată să le învăț.

Unul din subiectele care m-au atras este legat de apariția ISIS și contextul politic actual, mi-am dorit o carte bine documentată, care să trateze subiectul pe baza faptelor, nu a opiniilor personale, care să nu ridice în slăvi SUA și să admită că toți actorii au greșit mai mult sau mai puțin. Dorința s-a concretizat prin cartea Flamurile negre: Ascensiunea ISIS, tradusă la editura Black Button. Autorului i s-a acordat Premiul Pulitzer pentru non-fiction anul trecut, deci ne putem face o idee legată de cât de bine a fost scrisă această carte. Dacă nu sunteți convinși (căci premiile mai dau greș din când în când), voi detalia în continuare câteva trăsături ale acestei lecturi.

Flamurile negre arată cum s-a format ISIS, contextul politic și social, momentele cheie când istoria ar fi putut fi schimbată, încercările de a opri dezvoltarea acestui grup, erorile făcute de SUA (care ar fi putut fi evitate sau care au părut a fi o decizie bună inițial).  Este o relatare cuprinzătoare, ce abundă în detalii, în referințe, în mărturii și surse trecute sub anonimat. Fiind un subiect complex, dificil de înțeles, am simțit nevoia să mi se ofere cât mai multă informație și mi-a plăcut că am reușit să învăț multe despre această temă și despre legăturile între evenimente. Ce mi s-a părut cel mai important a fost faptul că fiecare parte a fost interesantă, nu am simțit că mă plictisesc pe parcurs sau că ar putea elimina o parte din carte fără să îi simt lipsa. Nu este nevoie de o bază de cunoștințe pentru a înțelege lectura, informația este bine strucurată, frumos explicată ceea ce o face ușor de înțeles, în plus sunt disponibile recomandări de alte texte pentru fiecare capitol.

Concluzionând, recomand această carte pentru că este importantă în contextul politic actual, pentru că este bine documentată și face ca evenimentele să fie ușor de înțeles. Nu cred că mai există o carte asemănătoare pe piață, dacă mă înșel, vă rog să îmi spuneți (nu mă refer la același subiect, ci la același mod de prezentare, la perspectiva amplă asupra subiectului). Îmi propun să arunc o privire pe titlurile câștigătoare pentru non-ficțiune, poate mai găsesc o comoară pe acolo.

Mulțumesc editurii Black Button pentru acest exemplar!