Recenzie: Zgomotul și furia de William Faulkner

Am început cartea aceasta fără să știu nimic despre acțiune, voiam să îl citesc pe Faulkner de mult timp, iar Zgomotul și furia este printre romanele cele mai necunoscute. Plină de avânt, am început să citesc și nu am  reușit să urmăresc firul narativ, să înțeleg evenimentele din punct de vedere cronologic. Am dat vina pe oboseală, pe dispoziție. Am încercat din nou. N-a mers. Apoi am citit câteva recenzii, așa am aflat că prima parte e povestită de un bărbat care suferă de o boală mintală așadar se presupune că totul ar trebui să fie haotic în povestire. Bine că am fost perseverentă, altfel aș fi ratat o carte reușită și mi-ar fi dispărut dorința să îl citesc pe Faulkner.

După cum ziceam, prima parte este povestită de Benjy, acest bărbat de 33 de ani, sensibil și bolnav, incapabil să se exprime și nedreptățit. Persoana în care are încredere și cu care se poate înțelege este Caddy, sora sa. În această parte, ni se livrează fragmente de viață, din trecut și din prezent, conștientizăm că ceva rău s-a întâmplat, însă încă nu aflăm despre ce este vorba. Pentru că Benjy este bolnav, stilul de a scrie i se adaptează, pe alocuri confuz, în alte părți naiv, dureros, furios. Am reușit să trec rapid prin această parte după ce nu m-am chinuit să găsesc o logică.

A doua parte e povestită de Quentin, un tânăr nevrotic din familia Compson cu o pasiune neobișnuită (poate incest?) pentru Caddy. Nici a doua parte nu este ușor de citit, gândurile lui Quentin se prăvălesc peste cititor, avem întreruperi pe fraze, întâmplările sunt date din nou peste cap. Stilul mi s-a părut poetic și fascinant de urmărit, modul de îmbinare al cuvintelor având un rol extrem de important în caracterizarea personajului.

A treia parte îi aparține lui Jason, cinicul familiei, o persoană rece, rațională ce se ocupă de fiica lui Caddy, Quentin. Da, sper că s-a înțeles, o cheamă Quentin. Un nou moment de confuzie pentru mine. Pentru că Jason este obiectiv și nepăsător, stilul se modifică în unul logic, clar, așa aflăm mai multe despre Caddy și fiica ei, despre ceilalți frați. Întâmplările încep să se lege și putem observa cum Quentin (fiica) pornește pe urmele mamei ca atitudine.

A patra parte îi revine autorului, ne îndepărtăm de personaje și înțelegem cum a decăzut atât de mult familia Compson, ce o ține pe linia de plutire (Dilsey, o femeie de culoare puternică, corectă, cu principii).

Înțeleg de ce este ridicat în slăvi acest roman, stilul de a scrie este apropiat de perfecțiune, se schimbă în funcție de fiecare personaj și se adaptează situației. Rareori am întâlnit o capacitate asemănătoare de a scrie și am apreciat-o de la început până la sfârșit (chiar și atunci când mă chinuiam să fac lumină în haos). William Faukner a declarat că e o carte “dată dracului”, cred că e cea mai bună descriere pe care putea să o găsească.

Personajele sunt vii,memorabile, așternute pe hârtie și pompate cu viață prin cuvinte. Nu sunt genul de personaje în pielea cărora ne-ar plăcea să ne găsim, însă sunt genul de caractere pe care trebuie să le cunoaștem. Ne ajută să facem diferența între bine și rău, între cel lovit și cel care lovește. În ceea ce privește acțiunea, cred că modul de construire este genial, deși știi mai puține și primești doar fragmente, impactul este deosebit de puternic.

William Faulker, ne vom întâlni din nou cu siguranță, mai ales că se zvonește că vor mai fi traduse multe cărți la editura Art. Sper că își păstrează capacitatea de a scrie în celelalte volume pentru că e o bucurie pentru un cititor exigent.