Bookfest 2016: Puterea obișnuinței de Charles Duhigg

 

Notă Goodreads: 3 steluțe din 5

Charles Duhigg ne răspunde la întrebarea de pe copertă (De ce facem ceea ce facem în viață și în afaceri) printr-un singur cuvânt: deprinderi. Puterea obișnuinței are trei părți: în prima se discută bazele deprinderilor, cum apar, de ce apar, ce se întâmplă în creier atunci când facem o anumită acțiune, cum am putea schimba o deprindere, toate aceste informații fiind însoțite de multe exemple și de întâmplări din realitate. A doua parte ne arată cum lucrează corporațiile cu deprinderile clienților sau ale angajaților, iar a treia parte demonstrează puterea deprinderilor în societate și capacitatea acestora de a schimba sisteme.

Bucla habitudinală este conceptul cu care vă veți întâlni foarte des pe parcursul lecturii, aceasta aflându-se la baza unei deprinderi. O buclă este formată din semnal (ceea ce pornește deprinderea), rutină (deprinderea) și recompensă(ceea ce primim în schimbul deprinderii). Această primă parte conține multe exemple cu oameni care au căpătat anumite rutine nesănătoase fără să conștientizeze procesul, unii dintre ei reușind (intuitiv) să scape de ele. Problemele dezbătute în primul capitol sunt clasice: fumatul, prea multă mâncare, renunțarea la exercițiile fizice, pe scurt, ceea ce ne propunem la început de an și cel mai probabil nu facem niciodată. O foarte mică parte din carte este “motivațională” și concentrată pe ce ar putea cititorul să schimbe în rutina sa, am apreciat acest lucru pentru că nu aveam nevoie de asta, mă interesa mult mai mult cum funcționează deprinderile și punerea lor în practică în corporații sau societate. De aceea, părțile mele preferate au urmat conceptelor teoretice.

Scopul companiilor este să facă profit, nu ar trebui să uimească pe nimeni această informație. Important în cazul corporațiilor este cum folosesc deprinderile clienților, pare a fi moral (vezi Starbucks) sau mai degrabă nu (vezi Target)?  Așa am aflat și eu că o pastă de dinți are de obicei gust mentolat și face spumă pentru că la început oamenii s-au deprins să asocieze aceste senzații cu dinți curați. Deși nu asta determină puterea unei paste de dinți, mai exact nu folosește la nimic. Mi s-a mai părut interesant exemplul Target, unde se creau baze de date ale clienților, se analizau posibile deprindere și apoi se trimiteau oferte pe produsele ce vor fi necesare. Să zicem de exemplu că analiza deprinderilor a arătat că o femeie însărcinată consumă mult mai mult pepene, așadar Target va vedea ce femei și-au mărit consumul de pepene și va ști că în curând vor avea un copil, ele vor primi prin poștă oferte pentru biberoane și haine de copii deși nu au informat niciodată magazinul că sunt însărcinate. Cumva câștigi piața înainte de a se naște (la propriu și la figurat). Din punctul meu de vedere, această strategie nu mi se pare ok, îmi miroase mai degrabă a manipulare (ceea ce nu e deloc neobișnuit în această industrie, exemple sunt suficiente). După cum subliniează autorul, deprinderile pot fi folosite în mod pozitiv (pentru a obține ceva ce îți dorești) sau în mod negativ (împotriva rațiunii tale, vezi jocurile de noroc).

Puterea obișnuinței a fost o lectură interesantă, mi-au plăcut exemplele și explicațiile, am apreciat de asemenea că autorul a avut o atitudine neutră față de situațiile prezentate, lăsând cititorul să aleagă o parte. Ar fi avut un număr mai mare de steluțe dacă prima parte ar fi fost mai concetrată, autorul se străduiește să explice modul în care funcționează deprinderile în mai multe cuvinte decât ar fi fost necesar, am înțeles încă de la început conceptul de buclă habitudinală, am solidificat cunoștințele prin exemple, dar nu am avut nevoie de atât de multe explicații. Din această cauză, câteva pagini au părut a fi repetitive.

Puterea obișnuinței nu e o carte care să garanteze că vă puteți schimba deprinderile, însă oferă suficiente informații pentru a le înțelege. În momentul în care o persoană identifică semnalul, rutina și recompensa, are o șansă să schimbe rutina, păstrând recompensa. Sunt curioasă dacă vreodată voi reuși să diminuez timpul între lectura unei cărți și realizarea recenziei, reușind astfel să fiu mereu la zi (sigur nu în acest an, anul de disertație). Dau vina pe timp, prea multe activități ce îmi consumă energia.

Pont: citiți cu mare atenție obiceiurile legate de oamenii de culoare în autobuze (reguli, vechea normalitate, noua normalitate) și cum s-a schimbat mentalitatea, este un subiect actual și de o importanță foarte ridicată. Unele deprinderi sunt cu siguranță bune. Lectură plăcută!

 

Mulțumesc editurii Publica pentru această carte!