Recenzie: Fiesta în bârlog de Juan Pablo Villalobos

 

Dacă simţiţi nevoia să citiţi o carte ce nu se întinde pe sute de pagini, dar vreţi să păstraţi filozofia şi înţelesurile ascunse, puteţi deschide fără teamă Fiesta în bârlog de Juan Pablo Villalobos. Tochtli e un copil ce trăieşte într-un palat izolat de restul lumii pentru că tatăl său are de-a face cu distribuţia drogurilor şi trebuie să se protejeze. O lume dură privită din perspectiva unui copil ar trebui să fie un motiv suficient de bun să citiţi această carte.

Pasiunea pentru cuvinte, pălării şi dorinţa de a avea un hipopotam pitic din Libania fac din Tochtli un copil inteligent, special. Este evident că abordarea ar fi trebuit să fie diferită, însă în acel mediu “atenţia” era egală cu sumele de bani investite pentru a îndeplini capricii.

Mi s-a părut interesant să urmăresc lumea drogurilor din perspectiva unui băiat ce nu înţelege ce se întâmplă şi care interpretează faptele în modul său propriu. De exemplu, nu înţelege de ce, din când în când, tatăl său dispare cu diverse femei prin camerele din palat. Nu înţelege ce păţesc oamenii dubioşi ce se înfăţişează la palat. Oarecum naiv, el găseşte o explicaţie potrivită vârstei şi experienţei sale, palatul unde locuieşte este întregul univers. Spun oarecum naiv pentru că am observat la el un comportament înclinat spre violenţă, cruzime sau răutate, tocmai pentru că mediul în care trăieşte este intoxicat cu atitudini nepotrivite pentru un copil.

Pe lângă acest subiect, autorul încearcă să transmită un mesaj despre Mexic, dacă extrapolăm palatul obţinem o ţară plină de pericole, în care lucrurile nu merg cum ar trebui. Copilul inocent nu are puterea să schimbe, fiind prins şi el în plasa luxului obţinut cu uşurinţă.

Deşi stilul de a scrie este fluid, iar unele imagini sunt amuzante, cartea ridică întrebări foarte serioase, la care nu este atât de uşor să răspundem. Debutul lui Juan Pablo Villalobos mi se pare a fi reuşit şi mă bucur că l-am descoperit.

 

Rezumat recenzie:

Mi-au plăcut: subiectul

Au fost ok: stilul de a scrie

Nu mi-au plăcut: –

 

Editura: Curtea Veche

Colecţia: Byblos

An apariţie: 2013

Nr. pag.: 96

 

Mulţumesc editurii Curtea Veche pentru şansa de a citi această carte!