Savoare şi economie? Se poate!

jamie_oliver_2_v08

Sursă: www.eyecandypopper.com

Obişnuiam să îl urmăresc la Jamie Oliver la televizor, însă de ceva timp am mutat vizualizările pe youtube unde mi se pare mult mai uşor să îi găseşti reţetele urmărind playlist-ul în care sunt încadrate. E o sursă sigură de inspiraţie atunci când nu mai ştiu ce aş putea să mănânc, a se înţelege însă că mă uit pentru a învăţa şi transmite către prietenul meu. El chiar are o pasiune pentru gătit şi pentru experimentat în bucătărie, iar eu sunt personajul care gustă şi apreciază şi sunt mai puţin implicată pe parcursul procesului. Evident, nu spun asta cu părere de rău, de ce i-aş lua eu din bucurie intervenind în gătit?

Revenind la bucătărit, un lucru pe care l-am conştientizat cam pe atunci când m-am mutat în Bucureşti şi deci am devenit flămândă studentă este că savoarea trebuie să vină mână în mână cu economisirea. Se poate să fie câteva influenţe de natură profesională ( căci economist voi ieşi de pe băncile facultăţii), însă cred cu tărie că e important să gestionăm corect gătitul. Am întâlnit multe cazuri de neglijenţă sau indiferenţă care s-au sfârşit cu mâncare gătită sau chiar materie primă aruncată. Un exces inutil care nu numai că afectează bugetul respectivului, dar perturbă echilibrul general.

Aşadar azi voi fi un Don Quijote mai norocos şi voi încerca să nu mă lupt cu morile de vânt, ci cu obiceiurile nu tocmai fericite ale consumatorilor. Vor avea loc trei bătălii şi sper că rezultatul va fi o victorie. În cinstea voastră, pornim la drum alături de simpaticul Sancho Panza- bugetul.

Bătălia I

Locaţie: Dealul Condimentelor

Participanţi: Natural versus Cumpărat

Dacă este un lucru pe care l-am învăţat de la Jamie Oliver şi pe care nu îl voi uita vreodată este acela cum că ar fi bine să îţi creşti condimentele acasă. Dacă staţi la casă, acest lucru nu e numai necesar, ci chiar obligatoriu datorită nenumăratelor avantaje aduse, dacă staţi la apartament ( cazul meu), lucrurile se mai complică puţintel. Sunt câteva condimente sau chiar legume ce pot fi crescute şi în apartament, trebuia doar să vă informaţi ce se poate face şi ce nu. Pentru această bătălie, aveţi bugetul de partea voastră întrucât nu va mai trebui să cumpăraţi cele necesare, investiţia va fi făcută doar la început, urmând ca ulterior să culegeţi roadele. Economisim, însă nu ne oprim aici. Condimentele vor fi întotdeaua proaspete, veţi fi siguri că sunt naturale şi în plus, acestea au capacitatea de a scoate din banal orice fel de mâncare. Nu e nevoie să cumpărăţi ingrediente extravagante şi să căutaţi reţete de lux, puteţi contracara aceste cheltuieli prin câteva condimente de bază.

Bătălia II

Duşman: Expirarea

Armă letală: Timpul

Din păcate, de multe ori bugetul e grav rănit pentru că nu suntem atenţi la ingrediente şi le lăsăm să lâncezească undeva prin fundul frigiderului. Asul pe care îl scot din mânecă este folosirea a ceea ce a rămas din alte reţete pentru una cu totul nouă. Dacă lipseşte inspiraţia, puteţi căuta reţete sau puteţi experimenta dacă sunteţi mai curajoşi. Chiar zilele trecute, am văzut un desert din ciocolată şi brânză tofu propus de Jamie. Un mic exemplu: aţi făcut o tartă din ciuperci şi v-au rămas câteva: puteţi pune puţină brânză deasupra şi apoi să le băgaţi în cuptop sau puteţi face o supă de ciuperci. Sau poate că aţi folosit ceapă la o salată, restul poate fi folosit într-un sos pentru paste. Ideea principală pe care trebuie să o reţineţi este să folosiţi ingredientele ce se strică cel mai uşor astfel încât să nu mai aruncaţi nimic. Va fi mai greu la început, însă pe parcurs veţi face acest lucru din instinct. E un pas mic, însă e important pentru victorie.

Bătălia III

Aliat: Verdeaţa

După primele două bătălii, am învăţat să ne procurăm singuri unele ingrediente şi să nu le irosim. Prin irosit se înţelege şi cumpărarea unor ingrediente de care nu avem nevoie ( fiind sub influenţa cumpărăturilor). Mai trebuie să vedem şi ce anume ar fi de preferat să mâncăm pentru a atinge echilibrul savoare- economisire. În locul unor snackuri sau a mâncărurilor de fast food, ne putem face o salată. Sună clişeic, ştiu, însă eu nu suport fast food-ul şi dacă vreau să mănând ceva rapid, adaug salată, roşii, castraveţi, câteva măsline şi puţină brânză ( pentru un adevărat festin, feta) într-un bol şi gata. Am economisit, am fost rapidă şi am mâncat sănătos. Trei puncte dintr-o lovitură! Tot aici intră şi alegerea ingredientelor: le puteţi cumpăra pe cele basic ( ouă, brânză, carne, legume etc) şi le puteţi trimite în bătălii pe mai multe fronturi-feluri de mâncare. De asemenea, puteţi face compoturi sau dulceaţă, costul total va fi mult sub cel găsit în piaţă. Strategia de luptă este foarte importantă dacă vrem să avem o victorie în ale gătitului, partea bună este că singurele arme de care aveţi nevoie sunt voinţa, atenţia şi preocuparea.

Sper că Don Quijote a doborât morile de vânt şi a reuşit să ajungă în bucătăria voastră, rămânând să vă fie alături şi să vă sprijine în ale gătitului. Am luptat ca urmare a acestei iniţiative:

Irosirea mâncării este o problemă acută în țara noastră. Vestea bună este că fiecare dintre noi poate face o diferență în acest sens. Jamie Oliver propune în noua sa carte, “Economisește cu Jamie”, apărută la Curtea Veche Publishing, un nou stil de a face cumpărături, de a găti și de a utiliza alimentele astfel încât să economisim mai ușor. Rețetele sunt realizabile cu un buget redus și gândite astfel încât să valorifice la maximum ingredientele.