Recenzie: Femei fără bărbaţi

index

Carte primită de la libraria Libris

Femei fără bărbaţi mi-a atras atenţia când a fost publicată aproape simultan cu Bărbaţi fără femei de Haruki Murakami, pentru că pe acesta îl ştiam deja m-am hotărât să schimb puţin perspectiva. Nu este prima oară când citesc despre acest subiect ( femei tratate ca nişte obiecte, fără drepturi şi fără ceva de spus), aşadar aşteptam să primesc altceva, să fiu impresionată prin stil, prin idei sau mai ştiu eu ce. Şi am fost, chiar mai mult decât m-aş fi aşteptat. Vedem în continuare de ce.

Personaje cu idei deosebite şi un strop de magie

Femeile lui Parsipur sunt orice, numai banale nu. Avem o tânără care visează să devină un copac ( Mahdokht), o alta ce tânjeşte după o căsătorie, un personaj cam viclean şi răutăcios ( Faeze), o tânără ucisă de fratele ei pentru că a dorit libertate psihică şi fizică ( Mounes), o doamnă bogată ce a ratat iubirea din tinereţe ( Farrokhlangha Sadroddivan Golchehreh) şi care deţine grădina în care are loc mare parte din acţiune şi o prostituată ( Zarrinkolah). Ele sunt femeile fără bărbaţi, cele care se retrag în spaţiul ocrotitor al grădinii şi încearcă să se refacă, să se readune, să guste viaţa şi să o înţeleagă. Vor să fie împlinite, să îşi atingă scopurile fără a pierde urma de libertate câştigată cu greu.

Era o tânără naivă, care îşi dorea ca toată lumea, chiar şi nuanţele de verde de pe pământ, să convieţuiască în bună înţelegere. (Mahdokht)

Îşi dorea asta din toată inima şi întotdeauna dorinţele inimii sunt cele care aduc oamenii în pragul nebuniei. ( Mahdokht)

-Nici n-are sens ca o femeie să iasă din casă. Locul femeii acolo e, lumea de afară e a bărbaţilor. ( Amir Khan, fratele lui Mounes)

Deşi diferite, aceste femei reuşesc să convieţuiască pentru o perioadă de timp, fiind legate prin trăsătura lor comună: sunt fără bărbaţi. Există totuşi o excepţie, în grădină este primit un singur bărbat, un grădinar cu mâini de aur şi cu suflet bun. Este singurul care se oferă să le ajute, să le sprijine şi să aibă grijă de ele.

Cu sau fără bărbaţi?

Nu ştiu dacă această carte susţine feminismul, mie mi s-a părut că se îndreaptă mai degrabă spre puţină dreptate. Nu s-a aruncat cu noroc în bărbaţi, ci pur şi simplu s-au prezentat fapte, cauze şi efecte. Parsipur nu s-a îndreptat spre zona dramatică, plină de tensiune, a preferat să aleagă drumul simplist croit prin câteva cuvinte. Mie îmi place acest stil prin care nu se umple textul cu pasaje inutile, dacă rămân mici goluri ele pot fi umplute cu uşurinţă de un cititor atent. Revenind la bărbaţi, ei nu sunt scoşi în totalitate din ecuaţie, însă trec pe un plan secund de unde nu mai pot influenţa semnificativ destinul femeilor. Grădina este un spaţiu ce le oferă acestora siguranţă şi care le izolează de atrocităţile ce se petrec în afară.

-Fii bărbat! E oribil! Pentru ce să plângi? Eşti frate, eşti pătimaş, eşti iute la mânie. Ai omorât-o! Bine-ai făcut! De ce nu? O fată care a dispărut o lună e ca moartă. ( Faeze)

Când soţul îi era acasă, toată energia îi seca şi nu îi rămânea altceva de făcut decât să se ascundă în vreun colţ.

Câteva concluzii

Femei fără bărbaţi este o carte uşor de citit, are doar câteva pagini, însă sunt suficiente încât să putem observa vieţile celor cinci femei fără bărbaţi. Fiecare lasă în urmă povestea ei de viaţă şi se retrage într-o grădină magică ce înlocuieşte sprijinul bărbaţilor. Totuşi, avem un personaj masculin ce intervine, unul diferit.

-Nu, doamnă. Am găsit-o pe biata femeie venind spre Karaj. Şedea buimacă pe marginea drumului şi se uita în toate părţile. Când m-a văzut, a scos un ţipăt şi s-a aruncat plângând la picioarele mele. Am întrebat-o de ce plânge şi de ce-mi tot sărută picioarele mele. Până la urmă mi-a zis că, după şase luni, sunt primul bărbat care nu e fără cap. ( grădinarul)

 

Romanul a primit patru steluţe pe Goodreads, luna aceasta fiind clasat pe locul trei după Stoner şi Între cer şi pământ.

Recenzia a fost realizata datorita librariei online Libris , care mi-a oferit “Femei fara barbati”. In Libris, gasiti carti online apartinand editurilor cunoscute (carti in engleza sau in romana) din diverse domenii.