Doi ochi albastri.Poveste despre doua orase.

Doi ochi albastri, cartea lui T. Hardy, mi-a placut, dar nu suficient cat sa o trimita direct in top. Poate pentru ca a venit dupa Iubita locotenentului francez, pe care am foarte iubit-o.

Este o carte despre o fata zapacita cu ochi albastri (evident are doar/numai doi ochi) , despre alegeri, despre coincidente nefaste si despre moarte. Prima parte  a cartii a fost destul de slaba, abia pe la sfarsit am observat un stil frumos de a scrie si o actiune care sa ma prinda, destul de previzibila, totusi. Doresc sa gasesc o carte care sa ma uimeasca, care sa-mi rastoarne asteptarile fara nicio mila, sa ma contrarieze. Doi ochi albastri nu se afla prin acelea.

Poveste despre doua orase a fost mai placuta. Nu stiu de ce aveam o parere gresita (stiam ca e gresita si totusi continuam cu ea, rusine mie) cum ca Charles Dickens ar fi potrivit in copilarie, il asociam mereu cu Karl May sau (eu stiu?) Jules Verne. Intoarcerea mea la el a fost intamplatoare, ei hai sa citesc asta si daca nu-mi place, asta e, trec pe Dostoievski. Cand [de fapt] Poveste despre doua orase este o cutremuratoare[ cliseu], impresionanta, terifianta poveste despre spaima, despre greutatile vietii, despre ce ar face oamenii infuriati, infometati, insetati de sange. Ar face o revolutie. O revolutie in care oamenii sunt torturati, sunt taiati in patru bucati, ciopartiti, aruncati multimii spre vesnica ei fericire. Unde nevinovatia nu mai exista, inchisoarea are mai multi oameni decat cei liberi. Parisul devine un loc al groazei, iadul pentru familiile de aristocrati. Sa mori pentru cineva iubit care nu a putut sa-ti intoarca iubirea. Sa te duci la ghilotina ca si cum nu ar fi nimic, ca si cum Moartea ar fi mai buna decat Realitatea.

Asta am citit in ultimele zile, ultima mi-a scurs o lacrima pentru final si pentru durerea omenirii, in general.

In rest, astept rezultatele de la facultati, astept sa ma plimb iar cu metroul, cu schimbat in Piata Victoriei, astept sa fiu tinuta in brate.

  • http://omulvaly.wordpress.com Vali Crintea

    :D